augusztus 22

A kölyökkutya kiválasztása, ápolása és tartása

Csak okos, élénk és egészséges kölyköt vásároljunk. Ha lehetőség van rá megvásárlása előtt nézzük meg a kiskutya eddigi élet körülményeit. Anyját és apját is vegyük szemügyre, hisz ez sokat elárul a kölyök várható vérmérsékletéről.

Nyolc hetes korban ajánlott elválasztani anyjától a kölyköt.
Amit meg kell nézni a kutyuson:
- nincs születési rendellenessége, nincs sérve
- szeme fényes, tiszta, szép színű, váladéktól és gyulladástól mentes
- füle tiszta, nem gyulladt
- bőrén nincsenek élősködők
- szőre erős, nem hullik, tiszta
- fogínye rózsaszín, harapása megfelelő
- végbél tájéka tiszta
- kis dundi gömböc az egész kutyus
- lábfején nincs elváltozás
A kutya vásárlását megelőzően:
- Válasszunk állatorvost. Sok kutya ideges vagy félős lesz, ha a rendelőbe kerül, pedig csak rajtunk múlik mennyire vagyunk figyelmesek. Az első látogatást megelőzően csak sétáljunk a környéken, majd kérjünk egy ismerkedős időpontot, hogy pozitív élményhez kösse kutyusunk a rendelőt.
- Készüljünk fel a kölyök fogadására, vásároljuk meg a szükséges felszereléseket.
- 6 hónapos koráig nem kell túlzásba vinni a sétáltatást, étkezések, hosszabb alvások, játszások után pár perces séta a ház előtt/körül elég neki a fokozatos felfedezéshez.
Vizes és ételes tálkát vásároljunk (csúszás mentes aljjal).
Különböző játékokat- ne adjunk mindenféle plüss figurát mert ha szétrágja és lenyeli a töltőanyagot eldugulhat az emésztőcsatorna. Legjobb a bélben oldódó anyagból készült mindenféle “csipogó csoda”. (lehet kapni gumi tüsis sünit ami csipog – NA AZ TUTI nem bélben oldódik) A teniszlabdával úgyszint nagyon kell vigyázni, mivel egy jellegzetes por van a belsejébe, amit, ha a kutya szétrág és lenyel komoly gondokat okozhat, ezért labdát is kifejezetten állatok részére készítettet vegyünk.
Kistestű kutyákat lehetőleg ne szoktassunk rá a bútorokra való föl-le ugrálásra, mivel sem a gerincüknek sem a lábuknak nem tesz jót, sőt fiatal korában ezáltal műtét is szükséges lehet, ez a lépcsőzésre is vonatkozik.
Póráz választásakor lehetőleg kerüljük a flexi pórázt, mivel így folyton különböző táv van engedélyezve a kutyának, ami sem biztonságot sem kényelmet nem jelent a számára, ezáltal folyton húzni fog ami a gazdának sem kedvező. A legjobb egy egyszerű, laza póráz és nyakörv, illetve a kiállításokon használt felvezető póráz is tökéletesen megfelel egy kiskutyának, mivel állítható a nyakmérete.
Télen vehetünk a kisebbeknek kutyaruhát.(Ez első hallásra talán mosolyogni való, de gondoljunk csak bele van olyan fajta amelyiknek nincs aljszőre vagy rövid szőrű de az is előfordulhat gyengébb az immunrendszere, mint a többi kutyusnak, vagy például panel lakásban nem nő ki a megfelelő téli váltó bundája, mivel fűtött helyen van.)!
Néhány betegség az emberre is veszélyes, ezért fontos beoltani a kölyköket!
A kiskutya a tenyésztőtől elhozva egy oltást már biztosan meg kell kapjon, jobb esetben már chipezve is van.
Csak féregtelenített kutyát oltassunk. A későbbiekben évi 1x kombinált oltást, és veszettség ellen oltást kell adni a kutyusnak.
Lehetőleg ne fürdessük túl gyakran a kutyánkat, mivel a természetben sem fürdenek mesterséges anyagokkal. Egy hónapban maximum egyszer, de legjobb ha csak kéthavonta fürdetjük meg, vagy csak, ha sárosra játszotta magát. Természetesen ma már rengeteg speciális kutyasampon kapható, mindig válasszuk a megfelelőt, soha ne fürdessük embereknek való fürdető szerrel! Figyeljünk, hogy a víz langyos legyen (azaz mindig kicsit hűvösebb mint amivel mi emberek fürdenénk).
Fontos a megfelelő kutyakozmetikus kiválasztása, aki ért a kutyánk fajtájához, például fontos a Cairn terriernél, hogy ne csináljanak belőle westit!! Akkor is érdemes meglátogatni a kutyakozmetikust, ha esetleg még nem szorul a szőre kezelésre, de a körme túl gyorsan nő, mivel ez gondokat okozhat, és ennek levágása csak pár száz forintba kerül. A kutyakozmetikához szoktatást ugyan úgy végezzük mint az orvosnál, először a környékkel ismerkedjen, majd csak egy látogatást tegyünk fésülésre, fültisztításra.  A kutya bűzmirigyét NE engedjük kinyomni, mert az ürülékkel távozik mikor szükséges, vagy a kutyák saját maguknak tisztítják. Ha beleavatkozunk begyulladhat, fölösleges antibiotikumos kezeléseket kell kifizetni és nem fog többet automatikusan ürülni. Csak abban az esetben kell kinyomni a bűzmirigyet, ha a kutyát láthatóan zavarja valamiért, nem tudja magának üríteni, illetve ha az orvos ezt tanácsolta ebből adódó komplikációk végett.
Használjunk mindig a kutya szőréhez megfelelő fésűt, nyári séták után minden nap nézzük át kutyánk mancsát alaposan a toklász elkerülése végett.
Etetés:
Kölyök kutyáknál naponta 3 alkalommal kis adagokat és lehetőleg ugyan abban az időpontban adjunk. A tejet lehetőleg kerüljük, adjunk inkább joghurtot vagy sajtot a kutyának, ezt is maximum hetente egyszer. Lehetőleg ne a legolcsóbb tápot vásároljuk kutyánknak és figyeljünk oda miből mennyit szabad nekik adni, mivel komoly gondokat okozhat a fehérje túladagolása, allergiás rohamokat is kiválthat.
Disznó húst soha ne adjunk a kutyánknak! Ez férgességet, májbetegséget és rengeteg más komoly betegséget okozhat. Kerüljük az édességek adását főleg a csokoládét, ez úgy szint rosszat tesz a kutyánk szívének, a mazsola  pedig egyenesen meg is ölheti kedvencünket!
Ne feledkezzünk meg a vitaminok, táplálék kiegészítők adásáról sem (kalcium, foszfor, stb.). Aki jó minőségű táppal eteti kedvencét, annak nincs rá szükség. Hiszen az sem jó ha vitamin többlet alakul ki. Továbbá:
-soha ne adjunk romlott ételt a kutyának
-minden nap legyen friss vize
-ne etessük macskaeledellel ennek túl magas a fehérje tartalma
-mindig szobahőmérsékletű legyen az étel
-figyeljük a kutya súlyát ne hagyjuk elhízni
-soha ne adjunk neki szilánkosra törő csontot. pl. csirke-, nyúl-, pulykacsontot. SŐT kistestűeknek egyáltalán ne adjunk lehetőleg csontot!
Sétáltatás: (6 hónapos kor után)
Minimum naponta 3x különben tönkre mehet a veséjük.
Vigyünk magunkkal zacskót,  a “nagy dolog” közterületről való eltakarítása érdekében.
Lehetőleg naponta egyszer futtassuk meg kedvencünket, fárasszuk le, (ez ne 5 perces labdázás legyen, hanem egy minimum fél órás-órás kiadós játék, hosszú séta és fontos a mentális lefárasztás is, tanítás), hogy izmosodjon, erősödjön, okosodjon, elkerüljük az elhízást és főként, hogy boldogabb legyen valamint remek összhang alakuljon ki kutya és gazda közt. Nyáron ne labdázzunk a nagy melegben mert a kutya ilyenkor nem egyenletesen liheg és hőgutát kaphat. Nyáron a nagyobb séta a kora reggeli vagy esti órákra essen. Figyeljük a betont is mert megégetheti nagy forróság idején a mancsukat!
Naponta ellenőrizzük kedvencünk fülét, testhajlatait, lábujjai közét, nem ment-e bele toklász vagy kullancs esetleg idegen tárgy. A kullancsok és szúnyogok ellen mindig védekezni kell! (Télen is! mivel az enyhe tél miatt sokszor mostmár ekkor is vannak kullancsok illetve bolha és egyéb külső parazita ellen is védenek a cseppek.) Nyáron speciálisan olyan cseppel védjük kutyánkat ami a szúnyogok ellen is véd, hogy elkerüljük az általuk terjesztett szív és bőrférgességet! Erre érdemes évente a rendszeres oltásnál tesztet is elvégeztetni!)