augusztus 30

Mikor és melyiket?

Sok kezdő kutyatartó tanácstalan, hogy nyakörvet, vagy hámot adjanak a négylábúakra. Általános tézis, hogy a kutyák jobban taníthatók és fegyelmezhetők, ha nyakörvvel vezetjük. Sok kutyatartó számolt be arról, hogy a hámmal a kutya érzi magát vezérnek, míg a gazdi elveszti az irányító pozíciót, nyakörvre és pórázra váltva viszont jobban tanítható a kutya mivel ilyenkor a nyakát uraljuk.

Vígjáték szerű látvány, de a legtöbb ember találkozott már hasonlóval: kutya száguld az élen, mögötte a póráz másik végén a zilált és fújtató gazdi, aki sem a lépést nem bírja tartani fegyelmezetlen kutyájával, sem jobb szóra bírni őt. Ha véletlenül képes annyi energiát összeszedni, akkor ránt egyet a pórázon, de a dologban már megedződött kutya legfeljebb csak egy morcos pillantásra méltatja a mögötte kajtató kétlábút. Ez a tipikus példája annak, amikor egy kutya nem lett megtanítva a pórázon való sétáltatásra. Egy fegyelmezett, jól nevelt kutyának laza pórázzal kell sétálnia a gazdival, amire viszont időben és következetesen kell elkezdeni megtanítani a kutyákat. A még neveletlen kölyköknél a legjobb, ha mellhámmal tanítjuk meg a helyes pórázvezetést, ez ugyanis biztonságosabb megoldás egy olyan pajkos apróságnál, amelyik jobbra, balra szalad, ficánkol és heves kirohanással reagálhat egy másik kutya feltűnésére. Ilyen esetekben a nyakörv hirtelen nyomást gyakorolhat a gégefőre, avagy a nyakcsigolyája károsodhat, ezért biztonságosabb a hám. A kis méretű, légcsőszűkületes kutyáknál nem is ajánlott nyakörvre és pórázra felcserélni a hámot később sem, de a nagy testű kutyáknál idővel igen, bár nem muszáj.

A cikk további részét elolvashatja a Kutya Szövetség márciusi számában!

Általam ajánlottak: (link a képre kattintva)

Hám:

Julius K-9

(“Az IDC-Powerhám egyik fő fejlesztésének köszönhetően a lefelé mutató mellöv a kutya mellkasán oszlatja el a fellépő erőket. A húzóerő itt nem a nyakat terheli, hanem a mellkasizomzatot.” Lélegző, bőrbarát bélés, törésbiztos rögzítőcsat, fényvisszaverős mellöv és szélszegés…)

Póráz:

RedDingo

(Nagyon jó minőségű, kellő hosszúságú, stabil, strapabíró pórázok, párnázott kényelmes fogó résszel.)