január 19

Milyen tünetek utalhatnak a kutyák féregfertőzöttségére?

A legjellemzőbb tünet a kutyák végbéltájékának viszketése, amit az állat harapdálással és fenekének földön húzásával, úgynevezett “szánkázással” próbál enyhíteni.
Féreghajtó tablettával  végezhetjük el a féregtelenítést.
A kölyökkutya súlyos orsóféreg -fertőzés hatására elpusztulhat. Az erősen fertőzött kölykök vérszegények, soványak, de felpuffadt, lógó hasuk is szembetűnő. Szőrük fénytelen és a férgek által termelt méreganyagok miatt remegnek vagy remegve, dülöngélve járnak (súlyos fertőzöttségre utal).
A kölyköket már 2 hetes kortól ajánlatos féregteleníteni és 2 hetes időközönként megismételni, ami az oltásokkal összeköthető. A felnőtt kutyát negyedévente kell féregteleníteni. Amennyiben a kutyából ürült féreg orvoshoz kell fordulni és ismétlő kezelést kell alkalmazni.
Számos más férgesség is előfordulhat, amire az általános féregtelenítő nem hat. Ezért fontos, hogy széles spektrumú féreghajtót használjunk (Pl.: Quanifen, Milbemax).  Ilyen például a szívférgesség, amit a szúnyogok terjesztenek állatról állatra (és ma már a bőrférgesség is problémát jelent általuk). A szívférgességet csak vérvizsgálattal lehet kimutatni. Megelőzésére gyártanak olyan komplex féreghajtókat is ami a szervezetbe került összes lárvát elpusztítja (Milbemax! Ezt tavasztól őszig havonta érdemes adni kutyánknak a teljes megelőzés és védekezés érdekében! Mielőtt elkezdenénk ezzel védekezni tesztet kell csinálni, mert ha komoly fertőzöttsége van már akkor bajt okozhat! Ilyenkor csak orvosi utasítás szerint lehet eljárni!). Az éves oltásokkor csináltassa meg mindenki kutyája érdekében a szívférgesség tesztet is.

Az alábbi kis rajzos videók nagyon jól szemléltetik a férgességgel járó problémákat, annak folyamatát, veszélyességét és lehetséges kezeléseit.

Orsóférgesség

Uborkamagképű galandféreg

Szívférgesség