január 17

Miért ivartalaníttassam a kutyámat?

A nem tenyésztésre szánt, kedvencként tartott kutyák ivartalanítása ma már Magyarországon is részét képezi a felelős kutyatartásnak . Mind állatorvosi, mind állatvédelmi szempontból számos megalapozott érv hozható fel a beavatkozás mellett.

Milyen előnyökkel jár a kan kutyák ivartalanítása?
•    Az ivartalanítással nagyban csökkenthető az idős kan kutyákban viszonylag gyakran kialakuló prosztata daganatok és prosztata megnagyobbodás kialakulásának esélye.
•    Csökken a nemi hormon termeléssel összefüggő kórképek, például a végbéldaganatok kialakulásának valószínűsége.
•    A heredaganat kialakulása megelőzhető.
•    Megszűnik a szukák tüzelésével összefüggő kóborlás és az ebből adódó veszélyhelyzetek, kellemetlenségek.
•    Csökken a kanokkal szembeni agresszió, illetve az ivartalanított kan kutyát rendszerint más kanok sem támadják meg, mivel nem érzik az ivari szagot, így nem tekintik riválisnak.

Milyen előnyökkel jár a szuka kutyák ivartalanítása?

•   A szuka kutyák évente kétszer 3 hétig folyamatosan tüzelnek (nagyjából 6 havonta). Ilyenkor minden kan kutyát kerülni kell és számolni kell a szuka “szökési/párzási” vágyával (tilos szabadon engedni), illetve a lakásban elhagyott vércseppekkel is amik mind elkerülhetők az ivartalanítással.
•    Megszűnhet a rosszindulatú emlő-, méh-, petefészek daganatok kialakulásának veszélye. Nem fenyegeti őket a méhgyulladás veszélye sem.
•    A tüzelés bizonyos szakaszaiban a szukák is elutasítóak, agresszívvé válhatnak más kutyákkal szemben, ivartalanítással ez a zavar szintén elkerülhető.
•    Nem léphet fel álvemhesség! Sok szuka kutyánál a tüzelés után előforduló kellemetlen tünet az álvemhesség ami nem csak orvosilag lehet költséges amennyiben kezelésre szorul, hanem a kutyát is nagyban megviseli, sok esetben jár tejelválasztással.

És milyen hátrányai lehetnek a beavatkozásnak?
A legtöbb feltételezett hátrány rendszerint nem hozható összefüggésbe az ivartalanítással. Leggyakrabban az elhízást, a lustaságot, az állat egyéniségének, játékosságának elvesztését említik, mint a műtét negatív következményeit. Ezek közül is az elhízás kerül leggyakrabban szóba. Az elhízás a túlzott tápanyagfelvétel következménye . Így az eleség mennyiségének csökkentésével, vagy összetételének megváltoztatásával előzhető meg, mind az ivartalanított, mind a nem ivartalanított kutyák esetén.
Az ivartalanítás a kutya személyiségét, elevenségét, intelligenciáját nem változtatja meg!!!

Hogyan zajlik ez a beavatkozás?
Az altatás előtt 12 órával már ne kapjon a kutya enni, és 6 órával előtte már inni sem.  Amikor megérkeznek rendelőbe, a kutyát megvizsgálják, hogy teljesen egészséges-e. Ha minden rendben van, megkapja az altató injekciót. Általában 5-10 perc alatt alszanak el ennek hatására a kutyák.
A műtét során a kutya herezacskóját és a heréket eltávolítjuk, majd a vágást két rétegben összevarrjuk. A bőrben lévő varratokat nyolc nap elteltével el kell távolítani, a belső varrat önmagától felszívódik.

Amire a kutya teljes ébredéséig oda kell figyelnie :
•    Száraz, meleg helyen legyen.
•    Fontos, hogy a padlón helyezze el, nehogy leessen a fotelből, ágyról ébredezés közben.
•    Ne legyen előtte víz vagy eleség a félrenyelés kockázata miatt.
Amire a varratszedésig oda kell figyelnie:
•    A seb lehetőség szerint ne szennyeződjön. Naponta egyszer-kétszer tanácsos higított Betadine oldattal lemosni a sebet és környékét.
•    Nagyon fontos, hogy a kutya ne nyalogassa a sebet. Ennek elkerülésére gyakran szükséges védőgallért tenni a kutyára. Ne ijedjen meg, ha a gallér kezdetben zavarja a kutyát, szinte mindegyikük egy-két napon belül megszokja.